Laden...

Vlaai van gistdeeg: basisrecept

( 0 out of 5 )
Laden...
Vlaaienassortiment
  • 8-10Porties
  • 25 mVoorbereidingstijd
  • 55 mBaktijd
  • 1:20 hBereidingstijd
Print recept

Met dit basis recept kun je zelf Limburgse vlaai van gistdeeg maken. De meeste vlaaien op deze site worden gemaakt met gistdeeg. Probeer ook eens vlaai van linzendeeg: ook erg lekker en met een heel andere ‘bite’.

Voor de vulling van je vlaai van gistdeeg kun je verschillende soorten fruit gebruiken. Je kunt ook kiezen tussen een open vlaai, een vlaai met een raster (‘laddertjes’) of een kruimelvlaai.




Ingrediënten vlaaibodem gistdeeg

Stap voor stap

  • Vlaaibodem van gistdeeg maken:

    - Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
    - Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
    - Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
    - Schenk het gist/melk-mengsel erbij
    - Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
    - Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
    - Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

  • Vlaai met gistdeeg bakken:

    - Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
    - Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
    - Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
    - Prik het deeg hier en daar in met een vork
    - Breng nu de vulling aan. Het lekkerst is vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, kersen, pruimen, abrikozen, (kruis)bessen, appels of peren
    - Dek de vlaai eventueel af met een dun uitgerolde plak deeg of een deegraster
    - Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
    - Ovenstand: Elektrisch 200° – Hetelucht 180° – Gasoven stand 4-5
    - Baktijd: 25 minuten
    - Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
    - Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
    - De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
    - Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

  • Vlaai garneren:

    - De vlaai kan afgemaakt worden met slagroom

Tips & variaties

  • In plaats van verse gist kun je ook de helft van het gewicht (10 gram) aan korrelgist gebruiken

  • Boter en olie kun je door varkensvet vervangen

x

Lost Password