Loading...

Zwarte pruimen-linzenvlaai

( 3.7 out of 5 )
Loading...
Save Recipe Zwarte pruimen-linzenvlaai
  • -8-10Servings+
  • 1:25 hPrep Time
  • 35 mCook Time
  • 2:0 hReady In
Print Recipe

Limburgse linzenvlaai met zwarte pruimen

Zwarte pruimen-linzenvlaai: recept voor een echte Limburgse linzenvlaai met zwarte pruimen. Deze vlaai heeft een bodem en raster van linzendeeg. Je kunt ervoor kiezen zelf de vulling te maken van gedroogde zwarte pruimen. Maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant-en-klare zwarte pruimenmoes gebruiken.

Tip:

Bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk even nodig om goed op smaak te komen.

Ingrediënten zwarte pruimen-linzenvlaai

  • Linzendeeg (halveer voor open vlaai):
  • Zwarte pruimenvulling:
  • Garnering (optioneel):

Stap voor stap

  • Linzendeeg maken:

    - Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
    - Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
    - Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
    - Leg het deeg 1 uur in de koelkast

  • Pruimenvulling bereiden (bij gebruik gedroogde pruimen):

    - Week de zwarte pruimen 24 uur in lauw water
    - Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
    - Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water
    - Breng het naar wens op smaak met suiker

  • Vorm vullen:

    - Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
    - Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
    - Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
    - Verdeel de pruimenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
    - Bestrijk de pruimenlinzenvlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met suiker en amandelen

  • Zwarte pruimen-linzenvlaai bakken:

    - Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
    - Ovenstand: Elektrisch 160° - Hetelucht 150° - Gasoven stand 2-3
    - Baktijd: 35 minuten
    - Haal de zwarte pruimenlinzenvlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen

x

Lost Password