Laden...

Limburgse abrikozenvlaai

Recept voor heerlijke Limburgse abrikozenvlaai met raster.

(5 / 5)
Similar Recipes
Corner Image

Vlaairecepten.nl wordt momenteel omgebouwd, met een nieuw design en verbeterde functionaliteit. Alle content van de oude website is weer beschikbaar. Bepaalde interne links etc. werken nog niet. Onze excuses voor dit ongemak. Wij werken er hard aan z.s.m. de volledige site weer helemaal online en werkend te hebben.
Deze website bevat veel recepten voor vlaai. U treft de vlaairecepten aan in het menu hierboven: traditionele recepten om Limburgse vlaai te maken, maar ook moderne vlaai-varianten. Met deze recepten bakt u in een handomdraai de lekkerste vlaaien!

Daarnaast vindt u hier pagina’s over de diverse soorten vlaaideeg (bijv. gistdeeg en linzendeeg), over de ingrediënten voor vlaaideeg, het benodigde keukengerei en de verschillende technieken bij het bakken. In de shop kun je boeken over vlaai en ander gebak bestellen.

Wat is vlaai?

Vlaai is een soort taart, bestaande uit een deegbodem met opstaande rand met daarop een fruitvulling. De naam vlaai komt waarschijnlijk van de ronde, platte offerkoeken die men flado’s noemde. Deze zijn in de Middeleeuwen ontstaan in Duitsland, net over de grens met Limburg. Ze werden gebakken in kloosters ter ere van Pasen en werden met gedroogd fruit (appels, peren, pruimen) gevuld. Deze traditie werd later uitgebreid in Limburg. Bij alle feestelijkheden wordt in Limburg vlaai gegeten: op een verjaardag, bruiloft, communiefeest en kermis.

Waar wordt vlaai gegeten?

Nadat de vlaai eerst populair werd in Limburg, is het gebak in heel Nederland te krijgen. In het buitenland is de vlaai minder bekend: alleen in Belgisch Limburg en een deel van Duitsland eten ze ook vlaai.

Vla of vlaai?

In het noorden van Limburg en in Zuidoost-Brabant wordt vlaai ook wel vla genoemd. Met vla wordt in de rest van Nederland pudding bedoeld. Dat levert dus nogal eens verwarring op!

Limburgse vlaai

Een Limburgsche vlaai is een vlaai van gistdeeg met een fruitvulling die is meegebakken. Als na het bakken nog vulling wordt toegevoegd is het dus geen Limburgse vlaai. Moderne varianten met bijvoorbeeld bavaroises mogen daarom geen Limburgse vlaai genoemd worden.
Uitgelicht

Limburgse rijstevlaai

Rijstevlaai: recept voor een traditionele Limburgse…

read more

Rijstevlaai met kersen

Rijstevlaai met kersen: recept voor een lekkere…

read more

Kersenkruimelvlaai

Kersenkruimelvlaai: recept voor een heerlijke Limburgse…

read more

Kersenlinzenvlaai

Kersenlinzenvlaai: recept voor Limburgse kersenlinzenvlaai met…

read more
Corner Image
x

Lost Password