Laden...

basisrecept echte Limburgse vlaai van gistdeeg

Voor een vlaai met een doorsnee van +/- 30 cm (8-10 personen)

Bereidingstijd totaal:
80 minuten

Ovenstand:
Elektrisch 175° – Hetelucht 160° – Gasoven stand 3

Baktijd:
30 minuten

Print dit recept

Met dit recept kunt u zelf Limburgse vlaai van gistdeeg maken.


Ingredienten:

Deeg (Let op: gebruik van de ingredienten ongeveer de helft meer voor een dichte vlaai of raster-vlaai):

  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 20 gram verse gist
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels (basterd)suiker
  • 1 eidooier

Bereidingswijze:

  • Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
  • Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven
  • Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
  • Schenk het gist/melk-mengsel erbij
  • Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
  • Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe
  • Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten
  • Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 32 centimeter)
  • Bekleed de vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller afhalen
  • Prik het deeg hier en daar in met een vork
  • Breng nu de vulling aan. Het lekkerst is vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, kersen, pruimen, abrikozen, (kruis)bessen, appels of peren
  • Dek de vlaai eventueel af met deeg of een deegraster
  • Bak de vlaai
  • De vlaai kan afgemaakt worden met slagroom

Variaties:

  • In plaats van verse gist kan ook de helft van het gewicht (10 gram) aan korrelgist gebruikt worden
  • Boter en olie kunnen door varkensvet vervangen worden
x

Lost Password