Laden...

recept voor puddingkruimelvlaai

Voor 8-10 personen

Bereidingstijd:
+/- 100 minuten

Print dit recept

Met dit recept kunt u zelf Limburgse puddingkruimelvlaai maken.


Ingredienten:

Deeg:

  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 20 gram verse gist
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels (basterd)suiker
  • 1 eidooier

Vulling:

  • 5 dl koude melk
  • 15 g maïzena
  • 15 g custard
  • 3 zakjes vanillesuiker

Kruimels:

  • 110 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem

Bereidingswijze:

Deeg maken:

  • Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
  • Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
  • Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij
  • Schenk het gist/melk-mengsel erbij
  • Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
  • Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
  • Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

Roomvulling maken:

  • Maak een papje van enkele lepels melk met de maïzena en de custard
  • Breng de rest van de melk met twee zakjes vanillesuiker aan de kook
  • Neem de melk van het vuur en voeg het papje toe
  • Laat de pudding al roerend nog even doorkoken en neem dan van het vuur
  • Strooi het laatste zakje vanillesuiker over de pudding om velvorming te voorkomen
  • Laat de pudding afkoelen

Kruimels maken:

  • Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toe
  • Snijd de boter in het bloem/suikermengsel klein
  • Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn
  • Blijf wrijven tot de ingrediënten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen

Vorm vullen:

  • Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
  • Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
  • Prik het deeg hier en daar in met een vork
  • Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem
  • Strooi de kruimels eroverheen zodat de pudding helemaal bedekt is

Puddingkruimelvlaai bakken:

  • Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
  • Ovenstand: Elektrisch 230° – Hetelucht 190° – Gasoven stand 5-6
  • Baktijd: 25 minuten
  • Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
  • Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
  • De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
  • Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
x

Lost Password