Laden...

basisrecept vlaai van linzendeeg

Tip: bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk altijd even nodig om goed op smaak te komen.

Voor een vlaai met een doorsnee van +/- 30 cm (8-10 personen)

Bereidingstijd totaal:
120 minuten

Ovenstand:
Elektrisch 160° – Hetelucht 150° – Gasoven stand 2-3

Baktijd:
35 minuten

Print dit recept

Met dit recept kunt u zelf Limburgse linzenvlaai maken.


Ingredienten:

Deeg (Let op: gebruik de helft van de hoeveelheden voor een niet-afgedekte vlaai):

  • 350 gr zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en voeg 1 1/2 theelepel bakpoeder toe)
  • snufje zout
  • 175 gr (basterd)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gr boter
  • 3 eetlepels melk
  • 1 ei

Bereidingswijze:

  • Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
  • Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg is ontstaan
  • Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast
  • Beboter een vlaaivorm
  • Rol een deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
  • Vul de bodem met de vulling (bijv. kersen of abrikozen) en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
  • Garneer eventueel en bak de vlaai
x

Lost Password