Laden...

zwarte pruimen linzen vlaai

Tip: bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk altijd even nodig om goed op smaak te komen.

Voor een vlaai met een doorsnee van +/- 30 cm (8-10 personen)

Bereidingstijd totaal:
120 minuten

Met dit recept kunt u zelf Limburgse zwarte pruimen-linzenvlaai maken.


Ingredienten:

Deeg:

Let op: gebruik de helft van de hoeveelheden voor een niet-afgedekte vlaai

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en voeg 1 1/2 theelepel bakpoeder toe)
  • snufje zout
  • 175 gram (basterd)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram boter
  • 3 eetlepels melk
  • 1 ei

Vulling:

  • 350 gram gedroogde zwarte pruimen
  • suiker of
  • 500 gram zwarte pruimenmoes

Bereidingswijze:

Deeg maken:

  • Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
  • Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
  • Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast

Zwarte pruimenvulling bereiden (bij gebruik gedroogde pruimen):

  • Week de zwarte pruimen 24 uur in lauw water
  • Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
  • Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water
  • Breng het naar wens op smaak met suiker

Vorm vullen:

  • Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
  • Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
  • Verdeel de zwarte pruimenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon

Zwarte pruimenlinzenvlaai bakken:

  • Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
  • Ovenstand: Elektrisch 160° – Hetelucht 150° – Gasoven stand 2-3
  • Baktijd: 35 minuten
  • Haal de vlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen
x

Lost Password