Loading...

Een goed resultaat staat of valt met een goede keuze voor de gebruikte ingredienten.
Gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten en gebruik ze op de juiste temperatuur (meestal kamertemperatuur).

bloem / meel / zelfrijzend bakmeel

Het beste meel voor vlaai is patentbloem. Ook surfina bloem is erg geschikt voor gebak.
Ook met bruin en volkoren meel kan vlaai worden gebakken. Dan is wel wat meer vocht nodig: bij bruin meel 10% extra en bij volkorenmeel 15%.
Linzendeeg wordt niet gemaakt met bloem, maar met zelfrijzend bakmeel.
Gebruik meel op kamertemperatuur.

gist

Kies bij voorkeur verse gist. Dat geeft een veel beter resultaat dan gedroogde gist.
Verse gist is verkrijgbaar bij de bakker, bij Turkse bakkers en bij de meeste natuurvoedingswinkels.
Verse gist is in de koelkast enkele weken houdbaar.
Laat de verse gist niet met zout in contact komen, dan verliest het zijn werking.
Gist werkt optimaal bij een temperatuur van 25 tot 30 graden.
Gebruikt u gedroogde gist , neem dan de helft van het aanbevolen gewicht aan verse gist.
Bij droge gist is ook de rijstijd iets langer.


melk

Gebruik volle of halfvolle melk.
Maak de melk lauw voor gebruik.

boter/margarine

Door toevoeging van vetten wordt het deeg zachter en beter houdbaar.
Voor vlaai kan zowel boter als margarine worden gebruikt of een mix van beide.
Olie en varkensvet kunnen ook worden gebruikt, neem dan 80% van de hoeveelheid boter.
Gebruik deze ingrediënten altijd op kamertemperatuur.

eieren

Eieren zorgen voor de bruining van het deeg en maken het brosser.
Gebruik middelgrote eieren en laat ze eerst op kamertemperatuur komen.

suiker

Suiker versnelt het rijzen.
De gewone kristalsuiker kan men eventueel vervangen door rietsuiker, honing of stroop.

zout

Zout zorgt voor een gelijkmatige rijs en voor een langere houdbaarheid.
Voeg eerst gist toe en pas na even kneden het zout, zodat het zout niet bij de gist komt.

x

Lost Password