Met dit basis recept kun je zelf Limburgse linzenvlaai maken. De meeste vlaaien worden gemaakt van gistdeeg. Dit lijkt erg op brooddeeg. Maar vlaai van linzendeeg is ook erg lekker en heeft een heel andere ‘bite’.
Tip: bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk altijd even nodig om goed op smaak te komen.
Voor de vulling van je linzenvlaai kun je verschillende soorten fruit als basis gebruiken. Op deze site vind je recepten voor Abrikozenlinzenvlaai, Kersenlinzenvlaai en Zwarte pruimen-linzenvlaai
- Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
- Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
- Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast
- Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
- Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
- Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
- Verdeel de vulling (bijv. kersen of abrikozen) over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
- Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 160° - Hetelucht 150° - Gasoven stand 2-3
- Baktijd: 35 minuten
- Haal de linzenvlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen