Loading...

Kersenkruimelvlaai

( 3.8 out of 5 )
Loading...
Save Recipe kruimelvlaai
  • -8-10Servings+
  • 1:15 hPrep Time
  • 25 mCook Time
  • 1:40 hReady In
Print Recipe




Ingrediënten kersenkruimelvlaai

  • Bodem van gistdeeg:
  • Kersenvulling:
  • Kruimels:

Stap voor stap

  • Vlaaibodem van gistdeeg maken:

    - Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
    - Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
    - Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij
    - Schenk het gist/melk-mengsel erbij
    - Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
    - Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
    - Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

  • Kersenvulling bereiden:

    - Laat de kersen uitlekken en vang het sap op
    - Meng het bindmiddel door het sap (of maak het zetmeel aan met wat water, breng het sap aan de kook en roer het zetmeel er van het vuur doorheen, daarna opnieuw kort laten koken)
    - Roer de kersen door het gebonden sap en laat de kersenvulling even staan

  • Kruimels maken:

    - Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toe
    - Snijd de boter in het bloem/suikermengsel klein
    - Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn
    - Blijf wrijven tot de ingrediënten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen

  • Vorm vullen:

    - Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
    - Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
    - Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
    - Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen
    - Verdeel de kersenvulling over het deeg
    - Strooi de kruimels eroverheen

  • Kersenkruimelvlaai bakken:

    - Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
    - Ovenstand: Elektrisch 230° – Hetelucht 190° – Gasoven stand 5-6
    - Baktijd: 25 minuten
    - Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
    - Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
    - De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
    - Haal de kersenkruimelvlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

x

Lost Password