- Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
- Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
- Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast
- Week de abrikozen 24 uur in lauw water
- Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
- Maak met de mixer een puree van de abrikozen met zo min mogelijk water
-Breng het naar wens op smaak met suiker
- Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
- Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
- Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
- Verdeel de abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
- Bestrijk de abrikozenlinzenvlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met suiker en amandelen
- Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 160° - Hetelucht 150° - Gasoven stand 2-3
- Baktijd: 35 minuten
- Haal de abrikozenlinzenvlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen
Bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk altijd even nodig om goed op smaak te komen.