- Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
- Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
- Schenk het gist/melk-mengsel erbij
- Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
- Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
- Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek
- Doe de suiker en de custard in een kom en roer het tot een glad mengsel met een beetje van de koude melk
- Breng de rest van de melk aan de kook
- Roer het aangemaakte custardmengsel door de kokende melk en laat roerend even doorkoken
- Giet het over in een kom en laat afkoelen
- Roer er geregeld in, zodat er geen vel op komt en het mengsel smeuïg blijft
- Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
- Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
- Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
- Prik het deeg hier en daar in met een vork en verdeel de room er gelijkmatig overheen
- Bak de ananasvlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 200° – Hetelucht 180° – Gasoven stand 4-5
- Baktijd: 25 minuten
- Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
- Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
- De ananasvlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
- Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
- Ananas uit blik: laat de ananas uitlekken en vang het sap op
- Verse ananas: schil de ananas en verwijder de harde kern en snijd de ananas in schijven of stukken. Kook deze kort in wat water, houd wat kookvocht apart
- Verdeel de ananas over de vlaai in een mooi patroon
- Bind het sap met het bindmiddel voor vruchtensap. Volg de aanwijzingen op de verpakking
- Of: maak aardappelmeel (14 gram voor 2 dl) aan met een beetje van het koude sap. Breng de rest van het sap aan de kook, giet het aangemaakte aardappelmeel erbij en laat roerend doorkoken
- Verdeel het gebonden sap over de ananas en strijk ook dun over de deegrand
- Garneer de ananasvlaai desgewenst met slagroom
Maak de ananasvlaai met banketbakkersroom uit instantpoeder, volgens de bereidingswijze op de verpakking. Je hebt 3 dl nodig.