- Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom
- Meng het met de mixer met deeghaken tot een deeg
- Maak er een bal van
- Laat het deeg rusten in de koelkast
- Breng de melk met het vanillestokje aan de kook
- Neem de pan van het vuur en voeg het custard-maïzenapapje al roerend toe
- Laat een halve minuut doorkoken en laat afkoelen
- Strooi de vanillesuiker over de pudding
- Schil de appels en snijd deze in dunne schijfjes
- Meng de kaneel (en eventueel een scheutje rum) er doorheen
- Laat even intrekken
- Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte
- Leg het deeg in de bakvorm
- Verdeel de pudding gelijkmatig over het deeg
- Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in cirkels op de pudding
- Bestrooi de open appelvlaai met suiker en verdeel er enkele klontjes boter over
- Bak de open appelvlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 175° – Hetelucht 150° – Gasoven stand 3-4
- Baktijd: 30 minuten
- Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
- De vlaai is gaar als deze goudbruin is
- Haal de open appelvlaai uit de oven
- Maak de randen met een spatel los
- Bedek de appelvlaai met aluminiumfolie
- Leg daarop een rooster met de onderkant naar boven
- Keer het geheel in één vloeiende beweging om
- Verwijder de vorm
- Leg een ander rooster op de onderkant van de vlaai
- Keer alles weer om en verwijder het rooster en de aluminiumfolie