- Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
- Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
- Schenk het gist/melk-mengsel erbij
- Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
- Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
- Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek
- Schil de mango’s en snijd ze in reepjes
- Meng suiker, citroensap en water en leg de mangoreepjes hierin, laat een kwartiertje trekken
- Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
- Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
- Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
- Prik het deeg hier en daar in met een vork
- Laat de mangoreepjes uitlekken en vang het vocht op
- Schik de vruchten op de bodem van de vlaai
- Bak de mangovlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 200° – Hetelucht 180° – Gasoven stand 4-5
- Baktijd: 25 minuten
- Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
- Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
- De vlaai met mango is gaar als het deeg bruin is en het deeg loslaat van de vorm
- Haal de mangovlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
- Maak van het aardappelzetmeel en twee lepels van het overgebleven vocht een papje
- Breng de rest van het vocht aan de kook en bind dit licht met het papje
- Verdeel het over de mangovlaai en laat even opstijven
- Bestrooi de mangovlaai eventueel met de nougatine of licht geroosterde kokosrasp