- Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
- Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
- Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast
- Laat de kersen uitlekken en vang het sap op
- Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje van het vocht
- Bind het uitlekvocht met het aangemaakte aardappelzetmeel op het vuur en voeg de suiker toe
- Doe de kersen erbij en laat het geheel 30 minuten rusten om te binden
- Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
- Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
- Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
- Verdeel de kersenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
- Bestrijk de vlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met suiker en amandelen
- Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Elektrisch 160° – Hetelucht 150° – Gasoven stand 2-3
- Baktijd: 35 minuten
- Haal de kersen-linzenvlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen
Gebruik voor een niet-afgedekte vlaai de helft van de hoeveelheden voor het deeg.