Loading...

Kruimelvlaai recept

Recepten voor kruimelvlaai. Limburgse kruimelvlaai met room of met een fruitvulling: abrikozenkruimelvlaai, appelkruimelvlaai, frambozenkruimelvlaai of kersenkruimelvlaai. Kruimelvlaai wordt ook wel strooiselvlaai genoemd. En je maakt zo’n lekkere vlaai heel makkelijk met de recepten hieronder!

kruimelvlaai
kruimelvlaai
Kruimelvlaai maken: de kruimels

Een lekkere laag goudbruine kruimels maakt een vlaai helemaal af. Maar hoe maak je de kruimels voor op vlaai? Dat is echt niet zo moeilijk! Daarvoor heb je maar drie ingrediënten voor nodig: bloem, boter en suiker. De boter moet licht gekoeld zijn. Want is de boter te warm, dan plakt het teveel. Maar te koude boter krijg je niet goed fijn gewreven.

Meng de bloem en de suiker in een kom. Doe de boter erbij en snijd deze klein met een mes. Wrijf dan – met koude handen – de boter fijn in het mengsel van bloem en suiker. Blijf wrijven met de vingers (ga niet kneden!). Stop als er kruimels ontstaan. Want als je te lang doorgaat, gaan de kruimels plakken. Als het toch al gaat plakken doordat de boter te zacht is geworden, laat je het even afkoelen in koelkast of diepvries.

Tip: je kunt met deze kruimels ook de klassieke Britse ‘crumble’ maken. Een lekker warm en winters dessert. Doe een fruitvulling in een schaal, dek af met een laag kruimels en gratineer in de oven. Kijk op AH Allerhande voor verschillende recepten voor crumble.

Kruimels kruimelvlaai maken
Kruimels voor vlaai maken
De recepten voor kruimelvlaai

Alle recepten zijn voor Limburgse vlaaien. De bodem is van gistdeeg en de vlaai wordt in zijn geheel gebakken.

  • Abrikozenkruimelvlaai. Een vlaaibodem van gistdeeg en een vulling van abrikozenmoes of gedroogde abrikozen. Daar strooi je een laagje lekkere kruimels overheen.
  • Appelkruimelvlaai. De appelvulling wordt extra lekker met wat rozijnen en kaneel. Of maak hem lekker fris met citroen. Een apple crumble, maar dan in vlaaivorm!
  • Frambozenkruimelvlaai. Frambozen worden niet zo vaak gebruikt in vlaai, maar met kruimels zijn verse frambozen een goede combinatie.
  • Kersenkruimelvlaai. De klassieke Limburgse kersenvlaai, maar dan met strooisel in plaats van een deegraster.
  • Puddingkruimelvlaai. De bekende ‘standaard’ vlaai: recept kruimelvlaai met banketbakkersroom. De combinatie van roompudding met kruimels geeft een mooie, volle smaak. Je kan de pudding maken met instantpoeder, of hem helemaal zelf maken.
Appelkruimelvlaai
Appelkruimelvlaai
x

Lost Password