Loading...

Limburgse verse pruimenvlaai

( 3.8 out of 5 )
Loading...
Save Recipe Verse pruimenvlaai
  • -8-10Servings+
  • 1:15 hPrep Time
  • 25 mCook Time
  • 1:40 hReady In
Print Recipe

Verse pruimenvlaai: recept voor Limburgse vlaai (met bodem van gistdeeg) met verse pruimen. Met wat poedersuiker eroverheen maak je hem helemaal af!



Ingrediënten verse pruimenvlaai

  • Bodem van gistdeeg:
  • Pruimenvulling:
  • Garnering:

Stap voor stap

  • Vlaaibodem van gistdeeg maken:

    - Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
    - Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
    - Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
    - Schenk het gist/melk-mengsel erbij
    - Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
    - Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
    - Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

  • Vorm vullen:

    - Was de kwetsen en snijd ze in vieren
    - Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
    - Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
    - Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
    - Prik het deeg hier en daar in met een vork
    - Verdeel de kwetsen over de bodem: dakpansgewijs, in cirkels

  • Verse pruimenvlaai bakken:

    - Bak de verse pruimenvlaai in het midden van een voorverwarmde oven
    - Ovenstand: Elektrisch 230° – Hetelucht 190° – Gasoven stand 5-6
    - Baktijd: 25 minuten
    - Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
    - Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
    - De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
    - Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

  • Garneren:

    - Strooi voor het serveren wat poedersuiker over de (rand van de) vlaai

x

Lost Password