Loading...

Limburgse abrikozenvlaai

( 3.5 out of 5 )
Loading...
Save Recipe
  • Limburgse abrikozenvlaai
  • Verse abrikozen, in partjes gesneden
  • Abrikozenvlaai punten
  • Verse abrikozen
  • vlaai-uit-de-hand
  • -8-10Servings+
  • 1:15 hPrep Time
  • 25 mCook Time
  • 1:40 hReady In
Print Recipe

Recept voor Limburgse abrikozenvlaai. Een vlaai met een bodem van gistdeeg met een vulling van verse of gedroogde abrikozen. Deze wordt afgedekt met een raster van reepjes deeg. Je kunt de ruitjes maken met een ruitvormduwer. Wie die niet heeft kan dunne repen snijden van een dunne plak deeg.




Andere Limburgse vlaaien vind je op de pagina Limburgse vlaaien.

Andere vlaaien met abrikozen zijn de abrikozenkruimelvlaai en de abrikozenlinzenvlaai.




Ingrediënten Limburgse abrikozenvlaai

  • Bodem van gistdeeg:
  • Abrikozenvulling:
  • Garnering (naar keuze)

Stap voor stap

  • Vlaaibodem van gistdeeg maken:

    - Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
    - Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
    - Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij. Schenk het gist/melk-mengsel erbij
    -Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
    - Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
    - Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

  • Abrikozenvulling bereiden:

    (zie onder variaties voor vulling van gedroogde abrikozen)
    - Doe de abrikozen in een pan met kokend water met een beetje citroensap.
    - Neem de abrikozen er na 10 minuten koken uit, pel ze en laat ze uitlekken en afkoelen - Bind het uitlekvocht met aardappelzetmeel op het vuur en voeg de suiker toe
    - Halveer en ontpit de abrikozen
    - Doe de abrikozen erbij en laat het geheel 30 minuten rusten om te binden

  • Vorm vullen:

    - Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
    - Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
    - Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
    - Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen
    - Verdeel de abrikozenvulling over het deeg
    - Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap zo groot als de vlaaivorm
    - Leg deze lap op de ruitvormduwer en rol de deegroller eroverheen om de ruitjes eruit te drukken
    - Maak de rand van het deeg vochtig, breng het ruitjespatroon over op de vlaai en druk de randen goed aan (werkwijze zonder ruitvormduwer: snijd reepjes van de uitgerolde lap en maak zelf een raster)
    - Bevochtig de bovenkant van de vlaai met een beetje water en bestrooi de vlaai naar wens met grove suiker

  • Abrikozenvlaai bakken:

    - Bak de Limburgse abrikozenvlaai in het midden van een voorverwarmde oven
    - Ovenstand: Elektrisch 200° – Hetelucht 180° – Gasoven stand 4-5
    - Baktijd: 25 minuten
    - Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
    - Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
    - De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
    - Haal de Limburgse abrikozenvlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Tips & variaties

  • Met gedroogde abrikozen: wel 400 gram gedroogde abrikozen minimaal 12 uur in een halve liter water met 2 eetlepels suiker en kook de gewelde abrikozen vervolgens 10 à 15 minuten in hetzelfde water. Laat afkoelen en bind het vocht met 3 theelepels aardappelzetmeel dat met wat water is aangemaakt.

  • Smurfenvlaai: garneer de abrikozenvlaai met slagroom en vlokken van witte chocolade. Maak een open vlaai. Gebruik daarom tweederde van de hoeveelheden van de ingrediënten voor het deeg. Klop 200 milliliter slagroom met 1 zakje vanillesuiker stijf en smeer de helft uit tot een laag op de gebakken abrikozenvlaai. Doe de rest van de slagroom in een spuitzak en werk de abrikozenvlaai af met slagroomtoefjes op de rand van de vlaai. Gebruik een rasp om witte chocoladekrullen te maken van en 150 gram chocolade. Strooi de chocoladekrullen over de smurfenvlaai.

x

Lost Password